info_vertrouwenspersoon

Webshop

Handige links
Inloggen

Agenda
6-6 
Friends Challenge
10-6 
(Vervallen) Algemene
13-6 
Friends Challenge
20-6 
(Vervallen) Kampioen
24-6 
(Vervallen) G-Hockey
24-6 
Jeugdbestuursvergade
28-6 
(Vervallen) Vets hoc
Hele agenda
Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast
info_vertrouwenspersoon 

De rol van de VertrouwensContactPersoon (VCP)

Dorsteti wil nátuurlijk een veilige vereniging zijn, waar iedereen met plezier bezig is met haar of zijn sport: hockeyen.
Het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon kan dan negatief klinken: we doen er met elkaar immers alles aan om juist zaken als ‘pesten’, conflicten en ruzie, discrimineren en seksuele intimidatie binnen onze vereniging te voorkomen.

 

Maar stel nu dat ….
De praktijk heeft uitgewezen dat er momenten en gebeurtenissen kunnen voorkomen waarbij grensoverschrijdend gedrag toch ontstaat. Binnen Dorsteti willen wij dit graag voor zijn.
Dat is dan ook één van de redenen waarom binnen Dorsteti een vertrouwenscontactpersoon te vinden is. Een centraal aanspreekpunt om met elkaar zorg te dragen dat de wijze waarop we met elkaar binnen de club omgaan leuk en veilig blijft.

 

Voorkomen is beter dan genezen.
De vertrouwenscontactpersoon is er ook voor vragen die kunnen spelen vóór dat er problemen zijn.
Bij een vertrouwenscontactpersoon kun je terecht met vragen die je niet makkelijk stelt of waarvan je bang bent dat er niet serieus op gereageerd gaat worden. Dit geldt voor trainers, coaches, ouders, begeleiders en teamleden. Wat je dan kan doen: snel melden, er over praten en zorgen dat (vroegtijdig) een einde gemaakt wordt aan een ongewenste situatie maakt dat deze niet verergert en ook herhaling kan zo voorkomen worden.

 

Wanneer kun je terecht bij de vertrouwenscontactpersoon van Dorsteti?
Als je jezelf afvraagt of de manier van omgaan met elkaar binnen jouw team wel normaal verloopt, dan ben je welkom bij de vertrouwenspersoon.
De vragen die je hebt kunnen gaan over:
• pesten en gepest worden;
• het gevoel hebben dat je door je huidskleur, geloof of seksuele voorkeur er niet bij hoort;
• grensoverschrijdend gedrag: de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door een teamlid, trainer of coach ervaar je als onprettig;
• een vermoeden van ‘grensoverschrijdend gedrag: je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hier mee te maken heeft;
• je maakt je zorgen over de wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen de vereniging/het team;
• je vraagt je af of jouw gedrag als trainer en/of coach verstandig is;
• iemand heeft je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar gedrag;
• het feit of je vraag bij de vertrouwenspersoon van Dorsteti op de juiste plaats is.

 

Hoe vertrouwelijk is een vertrouwenscontactpersoon?
Dat het belangrijk kan zijn om ook andere personen bij een vraag of probleem te betrekken zal duidelijk zijn, maar dit zal nooit zonder overleg en toestemming gebeuren!
De gesprekken die er tussen jou en de vertrouwenscontactpersoon plaatsvinden, daar wordt niemand van op de hoogte gesteld, zonder dat jij daar:
1. toestemming voor hebt gegeven
2. van op de hoogte bent
De activiteiten van de vertrouwenscontactpersoon vallen onder de verantwoording van het Algemeen Bestuur. Bij het afsluiten van het jaar rapporteert de vertrouwenscontactpersoon aan dit bestuur óf er meldingen zijn geweest (anoniem), van welke aard deze meldingen waren en hoe voortgang en afsluiting hebben plaatsgevonden.

Waar is de vertrouwenscontactpersoon niet voor?
In principe is de vertrouwenscontactpersoon er voor incidenten, vermoedens van incidenten en vragen hier over, die tussen Dorsteti-leden plaatsvinden of hebben plaatsgevonden of waarbij een relatie is tussen activiteiten binnen naam Dorsteti-verband en de betrokkene(n).
Bij twijfel: bespreek met de vertrouwenscontactpersoon of je vraag bij haar/hem op de juiste plaats is.
De vertrouwenscontactpersoon zal mensen niet persoonlijk opvangen en/of begeleiden.

Als er verdere opvang noodzakelijk is zal dit, altijd met toestemming van de betrokkene(n), plaatsvinden buiten Dorsteti.

Hoe kan je de vertrouwenscontactpersoon bereiken?

De vertrouwenscontactpersoon is er voor iedereen, van elke leeftijd binnen Dorsteti. Je kunt de vertrouwenscontactpersoon bereiken via e-mail: [email protected], of bellen op 06-20831015 (Brenda Bakker). Je mag zelf een keuze maken met wie je liever wilt praten, je mag ook aangeven wanneer je dat graag wilt en waar. Zie je een persoonlijk gesprek niet zitten, dan kan het natuurlijk gewoon in een mailtje of een smsje.

 

Als er sprake is van seksuele intimidatie, dan kun je ook terecht bij het NOC*NSF meldpunt met eerste vragen of twijfels om je verhaal te vertellen. Het NOC*NSF meldpunt is dag en nacht bereikbaar, ook in het weekend en op feestdagen. Het nummer is 0900 - 202 55 90 (€ 0,10 per minuut).

 

 
HoofdsponsorSponsoren