Nieuws

Webshop

Handige links
Inloggen

Agenda
26-4 
Koningsspelen
19-5 
Vriendentoernooi
21-5 
RTC Duurstede
24-5 
Teamavond Dames 1
14-6 
seizoen afsluiting m
26-8 
Knotshockey toernooi
1-9 
Viking Jarl Toernooi
Hele agenda
Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast
Tijden veranderen – Jan Kouwenhoven
25-10-2014  | 

Zomaar een zaterdag in de herfst van 2002 – sporters dollen op de verzamelplaats, ouders discussiëren over de snelste route, wijsvingers schuiven kriskras over de verfomfaaide wegenkaart op iemands motorkap. Gekozen wordt voor het weggetje binnendoor en degene die dit wel vaker heeft gereden gaat voorop. Acht auto’s trekken in kolonne over de dijk, langs mistige weilanden en door verlaten bossen om uiteindelijk ergens midden in een woonwijk uit te komen. Het sportterrein lijkt ver weg. En dat is het ook volgens de behulpzame vrouw die haar hond uitlaat. Auto’s keren, zigzaggen tussen bloembakken door en veren op over drempels als de wave in een stadion. Omdat de leidende auto het even niet meer weet laat hij zich bij een T-splitsing naar de tweede positie zakken. In de volgauto’s klinken grappen zoals: die gaat nooit meer voorop; zeker aandelen in Shell; het eerste koffierondje is voor die loser; zullen we hem straks als mascotte aan een doelpaal binden?

Als eenmaal op de parkeerplaats onze dwalende gids zich uitrekt en in een langgerekte geeuw beweert dat dit dorp in ras tempo uit zijn voegen is gegroeid, wordt hem voor Sinterklaas een recente wegenkaart beloofd.

Gelukkig is er nog net voldoende tijd om in te spelen, ouders storten zich op de welverdiende koffie, waarna een spannende pot volgt met langs de kant veel grappen en gelach over de terugreis.

 

Zomaar een zaterdag in de herfst van 2014 – sporters chillen wat op de verzamelplaats, ouders wisselen adressen uit, behendige wijsvingers stellen navigatiesystemen in. Daarna zoeft een slang aan auto’s langs landschappen en onder mooie luchten door. Hoewel bij een groot kruispunt de meesten naar rechts worden genavigeerd, volgt iedereen de voorste auto die rechtdoor gaat om uiteindelijk midden in de stad uit te komen. Stoplichten, overstekende voetgangers en invoegende auto’s trekken de kolonne bruut uiteen. Sommige systemen geven de opdracht om te keren, anderen sturen hun bestuurder naar de derde afslag van de eerstvolgende rotonde. Eigen navigatiesysteem volgen is nu de verstandigste beslissing. Als de TomTom, van wat ooit auto één was, aangeeft dat de bestemming bereikt is, is er niets meer te zien dan woonboten aan de rand van een Vinex wijk. Sportvelden lijken ver weg, maar dat is het niet volgens een man achter een kinderwagen. Even de woonwijk doorkruisen en je ziet het vanzelf.

Wanneer basisschool De Oase voor de derde keer gepasseerd wordt en er na een stukje achteruit toch de andere weg wordt ingeslagen, druppelen al snel van links en rechts de sporters met hun supporters binnen op het moderne sportcomplex. Een enkeling is al toe aan een tweede bak koffie, de meerderheid hunkert nog naar de eerste slok. Er worden grapjes gemaakt over de TomTom die ooit nog van Napoleon geweest moet zijn. Anders is deze vast en zeker ingesproken door een vrouw. Geadviseerd wordt om voor Sinterklaas een update te vragen. Een spannende pot volgt met langs de lijn veel grappen en gelach over de city tour van zojuist.

 

Tijden veranderen maar om nu te zeggen dat daarmee alles verandert…? Gelukkig niet.

 

www.jankouwenhoven.eu© 2014


terug naar vorige scherm
Hoofdsponsor









Sponsoren